tisdag 24 januari 2017

İnsan haklarının korunması ve küresel işbirliği

Geçtiğimiz hafta sonunda, ABD’nin birçok yerinde ‘Women’s March’ adı altında gösteriler gerçekleşti. Buna paralel olarak aynı gün ve amaçla İsveç, Almanya, Fransa, Kanada, Portekiz, Hollanda, Güney Afrika, İsviçre ve İngiltere başta olmak üzere dünyanın birçok ülkesinde de yürüyüşler düzenlendi. Burada, insan haklarına, özellikle kadın ve azınlık haklarına saygının azaldığı konusundaki endişelere vurgu yapıldı. Haklara saygı göstermeyenler eleştirildi.

İnsan ve çevre koruma örgütlerinin birlikte organize ettiği bu gösterilerin yapıldığı ülke sayısı 50’i geçti. Birçok şehirde 673 gösteri sözkonusu bu örgütler tarafından yapıldı. İşbirliği içinde yapılan aynı tür etkinliklerin sayısı binlerce idi.

Bu kadar insani ve doğayı koruma örgütlerini harekete geçiren nedenler ne idi?
ABD Başkanı Donald Trump’un insani örgütleri endişeye sürükleyen açıklamaları bu sebeplerinden sadece birisi. ABD’de ihlal edilen insan haklarının aynısı birçok ülkede kendini göstermesi. Değişik ülkelerde kadına yönelik artan şiddet, insanlara karşı ırkçı yönelim, ötekileştirme ve hükümetlerin bu konuda yeterince önlem almaması, diğer önemli nedenler olarak öne çıkıyor. Kısacası, ülkelerin karşılıklı olarak haksızlıkları görmeme, adeta onaylama ve karşılıklı ilişkilere kurban etmeden dolayı, insanlığı küresel anlamda harekete geçirme noktasına getirip, örgütlerarası güçbirliğin yaratılmasına zemin hazırlamış oldu. Bu güç birliği, gösteri ve görüşmelerle şekil almaya devam ediyor.

İnsan haklarının korunması için Başkan Donald Trump’un adım atması isteniyor. İnsanlara artan baskılara karşı, küresel anlamda yeni etkinliklerle karşı durulacağına işaret ediliyor.

Geçtiğimiz haftaki gösterileri örgütleyen en önemli aktörlerden birisi Uluslararası Af Örgütü-AI idi. Af Örgütü Isveç Genel Sekreteri Anna Lindenfors’un bu etkinliklerdeki rolü önemli. Lindenfors’un açıklamaları küresel güç için yol haritası olabileceğinin işaretini veriyor. Lindenfors, Stockholm’deki gösteride şöyle diyordu:

‘ABD yeni başkanını seçti ve bununla birlikte dünya da yeni bir sürece giriyor. Yakın bir zamana kadar neler olabileceği konusunda bildiklerimiz sınırlı. Bu sürecin orada neler yapabileceği, bunun bizlere ne kadar tesir edebileceği ve yaratacağı dalgaların başka yerlere nasıl etki yapabileceği konusunda da bildiklerimiz de sınırlıdır. Çok yönlü endişe ve korku duyabiliriz. Gelecek için endişeye kapılabiliriz. Veya bunun yerine, inançlarımız uğrunda mücadele etmeyi, bu konuda tavır koymayı seçebiliriz. Bu sebeplerden dolayı bugün burada toplandık. Kararsızlık yerine kararlı olacağımızı ve mücadele edeceğimiz göstermek için buradayız. Bugünkü gösteri ABD’de aynı etkinliği yapanlarla dayanışma içinde olduğumuzun göstergesidir. Bu etkinlik aynı zamanda tüm ülkelerde, dünyada insan haklarına saygı duyulması için de yapılmıştır. Yani hep birlikte, bu konuda yapılması gereken birçok şeyi gerçekleştirebiliriz.’

Lindenfors insan hakları konusunda ABD’ye yönelik eleştirisinde, yargılanma süreçleri ve ne ile suçlandıkları açıklanmayan Guantanamo’daki tutukluların durumuna değindi. Buranın geleceği ne olacağını sordu. ABD’de hamile kadınların hastane ve doğum evlerinde karşılaştıkları güçlüklere değinip, günde 2-3 kişinin doğum esnasında öldüğüne dikkat çekti. Ölüm oranının Afroamerikan kadınlarda dört misli daha fazla olduğunu, gerekli tedbirlerin alınmasıyla bunun önüne geçebilmenin mümkün olabilceğini savundu. Bunların yanında, Meksikalı göçmenlerin ve zorluklarla geçinen emeklilerin durumu belirsizliğini koruyor, dedi. Polis içindeki ırkçılık bir başka sorun, özellikle siyahlara karşı. Bir genç siyahın, polis şiddetine maruz kalması riski, beyazlara nazaran, dokuz kat daha fazla. Polis tarafından öldürülenlerin sayısı diğer batılı ülkelere oranla çok daha yüksek. 30 yaşındaki siyahların onda biri cezaevinde. 6 milyon amerikalının seçme hakkı suç işlediğinden dolayı ellerinden alınmış durumdadır.

ABD ve diğer ülkelerde insan haklarının ayaklar altına alınması kabul edilemez olduğunu vurgulayan Lindefors, umudumuzu yitirmeden, eşitlik ve özgürlükler için birlikte hareket etme gereğine işaret edip konuşmasını şöyle bitirdi:

‘Sindirici ve baskıcı ırkçılığın çok yönlü yayılmasından mı endişelisiniz? O halde, tüm ülkelerde temel insan haklarının, sadece bir kesim için değil, orada yaşayan herkesin hakkı olduğunu sağlamak için çalışmalı ve tavır koymalısınız. Bu kural, burada, Avrupa’da ve tüm dünyada geçerli olması ve kabul edilmesi lazım. Hep birlikte, birbirimize omuz vererek, olumsuzlukları olumlu yöne döndürmeyi ve hayal ettiğimiz yaşamı kurmayı gerçekleştirebiliriz. Onun için herkes bu etkinliklerdeki yerini almalı ve mücadeleye destek vermelidir.’

Üyesi olduğum uluslararası insani örgütlerden edindığim duyumlar, küresel işbirliğinin kalıcı olabilmesi için çalışmalara başladığına işeret etmektedir. Doğanın dengesini olumsuz yönde etkileyenlere ve insan haklarına saygı göstermeyenlere karşı küresel etkinliklere daha çok şahit olacağımız günler yakın... 

Analiz: Zarathustra Gabar ÇIYAN


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar